Hur fungerar enheten - mPay / VendoGO!

Hur fungerar enheten

Terminalen är trådlös och använder vanligtvis en dockningsstation för att laddas. Dockningsstationen används inte till något mer än laddning. Det går också bra att ladda enheten direkt i laddkontakten på undersidan med en standard USB-C-laddare. Enheten ansluter till internet via Wi-Fi eller mobildata (om man ansluter ett 3G/4G-SIM-kort utan PIN-kod under batteriluckan).

Molnbaserat

Denna kassalösning kräver en stabil och fungerande Internetförbindelse då bland annat kontrollenheten är molnbaserad och kommunikation mot denna sker i realtid. Inställningarna för kontrollenheten och inställningarna för terminal-ID (Westpays terminal-ID) konfigureras på lagret före leverans och är inget som varken tekniker eller kund behöver tänka på. På undersidan av terminalen finns också en "kamera" som inte används i dagsläget. Möjligen anpassas systemet i framtiden till att använda kameran som streckkodsläsare. 

Terminalen har också en inbyggd kvittoskrivare som man enkelt kommer åt och kan placera kvittorullen i. Är rullen slut eller kvittoluckan öppen kommer kassamjukvara inte längre gå att använda tills detta är åtgärdat. Även ifall batterinivån är lågt (under 10%) slutar kvittoskrivaren att fungera och detta måste åtgärdas innan kassamjukvaran kan arbeta vidare.

 

Westpay och Nutid AB

Systemet drivs av en nedlåst variant av operativsystemet Android och där kassaapplikationen är utvecklad av Nutid AB och hårdvaran tillhandahålls av Westpay. Själva kortbetalningsmjukvaran (WestPA) är också utvecklad av Westpay och dessa terminalen säljs även av Westpay som separata korterminaler utan integrerad kassamjukvara.

Nutid AB vidareutvecklar och supporterar kassalösningen i sin helhet men för frågor som till exempel berör korttransaktioner, korttjänster mm. kontaktas Westpay.

Ska alltid vara tre "appar" igång. 

  • WestPA - Westpays app som hanterar allt runtom själva kortbetalningarna
  • StartIntegration - Appen som länkar kassaprogrammet till bland annat kvittoskrivaren och WestPA
  • Start (mPay,VendoGO!) - Kassaprogrammet

Dessa appar startar alltid upp automatiskt och i rätt ordning vid en omstart / uppstart av enheten. Avbryt inte apparna och växla inte mellan apparna då bland annat WestPA hindrar operativsystemet från ytterligare växling och en omstart av enheten (eller programavslutning via en dold servicemeny som nås genom att mata in en servicekod) kommer att behövas. 

När en kortbetalning görs i kassan skickas beloppet över till Westpays kortbetalningsmjukvara "Westpay PA" som tar över och behandlar korttransaktionen. När betalningen är klar växlar fönstret automatiskt tillbaka till kassaprogrammet och informationen skickas via mjukvaran "StartIntegration" som signalerar till den inbyggda kvittoskrivaren samt vidare till den molnbaserade kontrollenheten.

Kvittot skrivs ut när kommunikationen är klar och referensnummer för kontrollkod med mera har returnerats. 

När en betalning sker kommunicerar kassan med StartIntegration som i sin tur kommunicerar med kvittoskrivare och kontrollenheten.

StartIntegration ligger alltid i bakgrunden medan WestPA och kassaprogrammet automatiskt växlar mellan varandra vid kortbetalningar. 

Apparna startas automatiskt

Skulle någon app av okänd anledning stoppas eller stanna är det enklast att starta om enheten då samtliga tre appar med automatik kommer att startas upp. Det går också att använda Android-menyerna genom att swipa in från botten och välja knappen med en "fyrkant" för att visa alla fönster och därefter stänga exempelvis kassaprogammet och sedan öppna den pågående appen "StartIntegration". På så sätt kommer StartIntegration automatiskt återöppna kassamjukvaran som hamnar i förgrunden igen. Öppna dock inte WestPA-appen då detta fönster stänger av Android-menyknapparna i botten av skärmen och en omstart behövs (alternativt en servicekod för att öppna WestPA-menyer där programmet kan avslutas ifrån). Om WestPA-appen avslutas kommer en omstart av hela terminalen behövas för att återfå denna som aktivt växlingsprogram i bakgrunden.